Kresby na zakázku | Radek Zdražil

Kresby na přání v roce 2021

Vložil dne Pro 27 2021

Kreslené portréty, krajiny, zvířata, děti a jiné dle fotky

V tomto článku můžete nalézt v galerii níže přehled všech kreseb, které jsem nakreslil v roce 2021. Všechny kresby jsou nakresleny dle fotky na zakázku a dle přání zákazníka.

Přáli jste si nakreslit většinou portréty dětí, babičky a dědečky, skupinové kresby – kde jsou zachyceny celé rodiny, kresby svých partnerů nebo obrazy ze starších fotek. Také jste si přáli nakreslit krajiny, zvířata – většinou psy, ale i koně a jiné.

Věřím, že všechny kresby udělaly radost, a že i v tom následujícím roce mi zachováte přízeň.

Kreslený portrét jako svatební dar

Vložil dne Srp 03 2020

Nevím za jakých okolností se bral tento pár, zda to bylo již po druhé, nebo láska v pokročilejším věku a nebo k tomu dospěl tento pár až po letech. Na to jsem se neptal. Pár je to však elegantní a veselý, a proto se mi tato kresba kreslila s radostí a chutí. Snad se to i na kresbě odrazilo, protože sezdaný a právě obdarovaný pár to jak vidno potěšilo.

Portrét jako svatební dar
Předávání daru

Kreseb jako svatební dar jsem již udělal opravdu mnoho a úspěch u novomanželů zřejmě mají. Soudím aspoň z reakcí, které se ke mně dostanou a díky vždy za ně.

Pokud zvažujete někoho obdarovat kresbou a nemusí to být jen jako svatební dar, pak mne můžete kontaktovat přes kontaktní formulář.

Galerie plná kreseb

Vložil dne Čvc 21 2020

Mé, vlastně vaše kreslené obrazy, které jste si u mne nechali nakreslit na základě fotek a vašich požadavků naleznete v galerii tohoto webu.

Galerie je rozdělená dle druhu kresby. Na portréty, kde naleznete většinou jedno až dvou portréty. Na skupinové portréty, kde jsou kresby s větším počtem, ať již členů rodin nebo přátel, případně firemních spolupracovníků. Další kategorií kreseb jsou děti, psi, kočky, auta, koláže, koně, krajiny, akty, podklady pro tetování a zátiší.

Pod koláží si mnozí asi představí změť všeho možného, bez ladu a skladu. Ale u těchto kreseb je to poněkud jednodušší. Většinou se jedná o portrét jedince, nebo portrét více lidí, kde jsou do kresby ještě zakomponovány texty, oblíbené budovy, jako chalupy nebo hrady, kostely apod. Případně i jiné předměty a věci. Zde se meze moc nekladou. Je to na vás a vaší fantazii. Tak vznikne opravdový obraz, kde nezůstane prázdné místo.

Jedna kresba může být kombinací více druhů kresby. Třeba koláže, ale zároveň krajiny, portrétu, dětí, ale i psa nebo kočky, pokud jsou na kresbě. Taková kresba se pak může v galerii objevit na více místech.

Myslím, že takto je galerie přehledná a zacílená na konkrétní druh kresby. Pokud má někdo o kresbu třeba kočky nebo konkrétního druhu, nemusí tak procházet všechny kresby, ale jde rovnou jen na kočky. Ale pokud si projdete všechny mé kresby, jen tak, ať víte do čeho třeba půjdete, pak vám v tom nic nebrání a budu rád, když si galerii projdete celou.

Nástrahy kresby z fotky

Vložil dne Čvn 23 2020

Co se může při kresbě z fotky stát

Já se vždy snažím při kreslení z fotky výslednou kresbu tzv. optimalizovat. Nestává se často nebo si vlastně teď ani nevybavím, kdy jsem dostal opravdu kvalitní podklad, který bych jen tak překreslil a netrápil se přemýšlením, zda je u oka vráska nebo je to šmouha, zda má daná osoba pihu nebo je to flek na fotce a o ostrosti fotky ani nemluvě.

Možná je to ale ten důvod, proč vlastně z nekvalitní fotky chcete udělat kvalitní kresbu

Těch chyb nebo kiksů, které při focení nastanou, protože ne všichni jsme fotograficky nadaní, může být celá řada. A je potřeba si pak uvědomit, že tyto chyby nebo nežádoucí věci, se můžou na kresbě odrazit. Jak jsem psal v úvodu, snažím se výslednou kresbu optimalizovat, ale ne vždy je to zcela možné bez toho, aniž bych byl předem na chybu upozorněn.

Týká se to vlastně především portrétů. Protože u krajiny nebo domácích mazlíčků, tam asi nějaký strom nebo pár chlupů ze srsti oželíme. Ale jak už má slečna, paní nebo pán příliš mnoho nežádoucích vrásek, které vznikly jednak úhlem světla a jednak příliš kvalitní fotkou, je pak zle.

Ono stačí při naší počáteční domluvě napsat, že těch vrásek je tam moc, uberte

Nejčastější nežádoucí chyby fotek

Je potřeba si uvědomit, že já ty lidi, co mám nakreslit neznám. Můžu tak dle svého uvážení portrét nakreslit tak, aby byl dokonalý, ale taky z toho může být úplně jiný člověk. Straším, zatím se to nestalo 🙂

Nejčastěji jsou na fotkách nežádoucí stíny, až černé fleky. Odlesky slunce, které udělají na fotce zase úplně bílí flek. Někdy je to tak okaté, že to na kresbě nevypadá dobře. No jo, ale já nevím, jestli s tím takto zákazník počítá a je mu jedno, že to tak bude i na kresbě. Nebo, že by byl rád, kdybych ty stíny zjemnil nebo naopak u bílých fleků uhlu přidal. To je třeba sdělit. Ale všeho s mírou. Můžu celé postižené místo nahradit přirozeným odstínem adekvátním k celé kresbě, ale jak jsem psal výše, nemůžu si tam domyslet kus obličeje, pokud nevím, jak ten člověk vypadá.

Někdy si je chyb zákazník vědom a pošle více fotek daného člověka. Z různých úhlů a pozic. Sem tam to pomůže, ale ona ta osoba vypadá na každé fotce zcela jinak, takže použitelné jsou drobné detaily.

V drtivé většině zákazník posílá fotky osob pro kresbu, kde jsou celé postavy a někdy i někde v dálce, že mám z toho nakreslit portrét. No, pokud je fotka kvalitní, že po zvětšení se u toho dá opravdu vyčíst detail obličeje, pak není problém. Ale to se nestává. Mnohdy to jsou fotky ze sociálních sítí, kde se záměrně snižuje velikost fotky na úkor kvality. I z nekvalitní fotky se dá nakreslit portrét, ale musí tam být detail obličeje. Ne umístěná postava na skále v Tatrách.

Než mi fotku pošlete, zkuste si ji sami zvětšit v nějakém běžném prohlížeči fotek a uvidíte výsledek. Pokud to budou čtverečky, pak se při kresbě budu trápit

Předem upravené fotky

Stane se občas, že mi zákazník pošle fotku jako podklad pro kresbu, která je upravená v mobilu nebo v nějakém editoru pro fotky tak, že je tam dán nějaký filtr, že je vyhlazená na úkor detailů apod.

To je špatně. Pro kresbu potřebuji originální fotku, bez úprav a v plné velikosti, ideálně 300 DPI. Dnes i fotka z mobilu může mít velikost v megabytech. Pokud je to v kilobytech, pak je to špatně.

Ale nevěšte hlavu. Z 95 % jsou všechny kresby, které můžete vidět v galerii nakresleny z fotek, které měli nízké DPI a malou velikost, že tedy byly nekvalitní. A pokud se vám výsledek líbí, pak je vše v pořádku.

Shrnutí

Asi bych mohl detailně o svých zkušenostech s nekvalitními podklady pro kresbu psát celé romány. Kdo by to však četl.

Čeho se tedy vyvarovat a jak postupovat?

Posuďte vždy sami na první pohled, jestli se vám fotka jako podklad pro kresbu portrétu líbí. Pokud ano, je vše v pořádku a takto bude vypadat i kresba.

  1. Pokud je obličej příliš zahalen stínem, je moc tmavý, nebo je přímo ve tmě, pak mne upozorněte, že je potřeba zesvětlit.
  2. Často mívají brýle mnoho odlesků od světla. Pokud se vám tam nelíbí, dejte vědět.
  3. Někdy je z části hlava ozářená až vybělené od sluníčka, pokud to chce srovnat nebo přechod zjemnit, dejte vědět.
  4. Má osoba příliš mnoho výrazných vrásek? Dají se zjemnit. Nedoporučoval bych je odstranit zcela. Někdy právě vrásky jsou charakteristické pro daného člověka. Pokud se moc směje, pak bude mít vždy vrásky, jak kolem úst, tak kolem očí.
  5. Při nepřirozeném sklonu hlavy se může vytvořit podbradek. Dejte vědět, dá se zmírnit.

Kresba je tu právě od toho, aby vám vznikl originální obraz, na který se budete dívat vy nebo ten, komu jste jej darovali celý život. Proto věnujte výběrem fotek pozornost. Já sice umím kouzlit, ale někdy je potřeba tomu jít naproti. Pokud mne neupozorníte a budete se spoléhat, že mne to samotného napadne, pak se bohužel může stát, že výsledkem bude obraz, který skončí v šuplíku. A to by byla věčná škoda!

Můj nový web!

Vložil dne Kvě 12 2020

Vítejte na mých nových stránkách s kresbami

Po 11 letech jsem se rozhodl vytvořit nové webové stránky. Myslím, že si to již zasloužily. Přeci jen, čas plyne, vše se někam posouvá a vyvíjí, stejně jako my všichni a stejně jako já. Minimálně v kresbách, kterých jsem již nakreslil na 600 – odhaduji, nepočítám to. Ale dle toho, kolik toho mám uloženo, je to číslo poměrně reálné.

Toto je vlastně první příspěvek na tomto webu. Všechny reakce spokojených zákazníků zůstanou uloženy v archivu starého webu. Někdy je dobré udělat tlustou čáru a začít od začátku. Zda je nyní ten správný čas – nevím. Každopádně na počátku vyhlášení stavu nouze díky pandemii někdo někde napsal, že je ideální čas, zapracovat na svých webových prezentacích. Neb pro nedostatek času se jim dost nevěnujeme. Já se docela věnoval, ale mnohdy narazil na jejich omezenou funkčnost a již dva roky odkládal jejich aktualizaci.

Ten čas nastal a zda se vám nové stránky s kresbami líbí či nikoli, můžete psát jako komentáře k tomuto článku. Vlastně můžete zde psát i komentáře ke kresbám, které jste již ode mne hotové obdrželi na základě svých přání a objednávek.

Budu za každý komentář jen rád 🙂 Tak směle do toho!